Turfpoortstraat 27 1411 ED Naarden   Stip   Tel. 035 – 5447153
Gevestigd in Het Spaanse Huis
Facebook
Mededelingen

Het Spaanse Huis

Het Spaanse Huis

Het rijksmonument waarin het Weegschaalmuseum gesitueerd is dateert uit de Middeleeuwen. Tot aan het begin van de zestiende eeuw heeft het huis waarschijnlijk dienst gedaan als kerk van het naastgelegen gasthuis, daarna werd het een stadhuis.


Het gebouw staat ook wel bekend als ‘Het Spaanse Huis’ en verwijst daarmee naar de gruwelijke gebeurtenis uit 1572 waarbij een groot deel van de bevolking van Naarden werd uitgemoord. Op 1 december dat jaar werden ongeveer 700 inwoners van Naarden onder valse voorwendselen naar het voormalige stadhuis gelokt. De inwoners van Naarden zouden de vredesvoorwaarden te horen krijgen. In plaats daarvan werden zij op een brute wijze door de Spaanse troepen vermoord. Vervolgens werd de stad geplunderd en in brand gestoken, van het stadhuis bleef weinig over. De drie tableaus op de voorgevel verwijzen naar deze gebeurtenis.

 
Het Spaanse Huis werd opnieuw opgebouwd in 1615 en deed vanaf dat moment dienst als waag. In 1809 werd het gebouw in gebruik genomen door Franse troepen en in 1813 werd het omgebouwd tot garnizoensbakkerij. De ovens, waarin maar liefst 1000 broden per dag gebakken werden, herinneren aan deze tijd.


Van 1924 tot 1992 was het Comeniusmuseum hier gevestigd. Na een periode van twintig jaar heeft het Spaanse Huis opnieuw een museale functie.